«En mann kan falde for en andens livsværk,

men skal han blive ved at leve, så må han leve for sit eget!”

 

Kongsemnerne, Ibsen 1863

IBSEN OG POLFARERNE:

LEDELSE, MAKT OG VERDIGHET

 

Hvorfor er jeg leder? Hva vil jeg utrette med rollen min? Hvordan skal jeg få det til? Samlingen handler om ditt eksistensielle ståsted i lederrollen, og handlekraft og gjennomføringsevne. Ibsen utfordrer ledere på å ha en kongstanke gjennom «Kongsemnerne», og hvordan vi går utenom i unnvikelse som «Peer Gynt». Polfarerne Nansen og Amundsen viser vei i handlekraft og gjennomføring; «Det umulige er ikke umulig. Det tar bare lenger tid».

Slutten av 1800-tallet var Norges «gullalder» hvor det bugnet av skaperkraft! Kristiania blir et kraftsentrum av kreativitet og innovasjon. Nye løsninger spretter ut som vårfriske knopper på tvers av flere sentrale miljø. Det moderne samfunn tar form. Hva var det med menneskene på denne tiden som gjorde at de fikk slik kraft?

 “Kan et kongsemne ta kongsgjerningen på seg, slik han kan ta kongskåpen på?». Ibsen skriver et teaterstykke som den dag i dag kan skremme vannet av ledere. Er ledelse en rolle jeg kan «kle på meg», eller må det komme brennende innenifra? Hva skal jeg utrette? Hvorfor skal noen følge meg? Peer Gynt viser oss unnvikelsen og sklir unna å velge seg selv. Den tyske filosofen Nietzsche underbygger tendensen med å snakke om vår trang til å gjemme oss i flokken. «Overmennesket» derimot, overvinner feigheten og tør å velge sin egen vei. Ledelse krever mot, tydelighet og å peke ut en retning.  

Det nytter imidlertid ikke å tenke sterke kongstanker og å være autentisk i ledergjerningen, dersom du ikke har gjennomføringsevne. Ett miljø som virkelig har forstått betydningen at handlekraft var de norske polfarerne! Nansen og Amundsen våget å utføre handlinger som andre ikke torde å tenke engang..! Hva var det som gjorde at de fikk til det «umulige»? Teori, forskning og historie belyser hva som skal til for å få sterk gjennomføringsevne og handlekraft som leder!

Samlingen foregår i historiske Oslo på Engebret, Grand Cafe, i Ibsens leilighet, Nasjonalgalleriet og Fram museet.

 

Hovedtema på samlingen:

  • Vilje og mot i lederrollen
  • Indre drivkraft og eierskap til hva jeg vil utrette som leder
  • Den menneskelige kostnaden i å gå for det man brenner for
  • Mot og kraften i sårbarhet og fortvilelse
  • Peer Gynt-ledelse med sololøp, unnvikelse og manglende gjennomføringsevne
  • Samarbeid og felles måloppnåelse
  • Hvilken mental innstilling hadde polfarerne som gjorde at de fikk til «det umulige»?
  • Hva skal til for at jeg skal klare å virkeliggjøre det jeg brenner for?
  • Arbeid med hindringer for måloppnåelse
  • Ledere som vil «mele sin egen kake» og kun har øye for «sin egen tue»
  • Den moderne «ledersykdommen» med sterk individualisme og narsissisme
  • Om å helhjertet velge seg selv og utvikling mot eget potensial  

Jeg hjelper deg å tenke rundt hvilken prosess din organisasjon trenger

Ta kontakt for en uforpliktende samtale:

Ta kontakt her